Икономиката на България ще пострада сериозно от пандемията COVID-19, която вкара

...
Икономиката на България ще пострада сериозно от пандемията COVID-19, която вкара
Коментари Харесай

Горанов се оказа по-голям оптимист от Световната банка

Икономиката на България ще пострада съществено от пандемията COVID-19, която вкара света в невиждана по мащабите си рецесия. Брутният вътрешен артикул на страната ни ще се свие с 3.7% през 2020 година, сочи пролетната икономическа прогноза на Световната банка за Европа и Централна Азия. На фона на този разбор упованията на нашето Министерство на финансите за 3% спад на Брутният вътрешен продукт, и то в най-черния сюжет, изглеждат прекалено оптимистични. При това анализаторите на интернационалната банка акцентират, че пролетната им прогноза се основава на много ранни данни, събрани към 20 март.  А както се вижда, облаците на международния небосвод стават все по-мрачни, а неизвестните и опасенията за дълга корона рецесия се множат. 

Все отново светлина в тунела се вижда даже в документа на СБ, само че за следващата година, когато се чака българската стопанска система да се окопити и да реализира 3.5% растеж. 

Експертите на банката означават, че набелязаните дотук у нас ограничения за поддръжка на бизнеса са лимитирани и няма да допринесат за бързо възобновяване. В прочита на Световната банка главната помощ на страната за компаниите в България са дотациите за заплатите по схемата 60:40 и банковите заеми с ресурса, който държавното управление обезпечава през държавната ББР.

Бюджетните индикатори за 2020 година ще се влошат доста -  поради неизбежното понижаване на приходите и непланираните в отговор на пандемията, се споделя в прогнозата на СБ. Анализаторите чакат бюджетният недостиг тази година леко да надвиши 3% от Брутният вътрешен продукт.

 

ПРЕПОРЪКИ

" През тези извънредно сложни времена е неотложно политиците да работят уверено ", споделя Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия. " Това значи бързи ограничения за подсилване на здравните системи и мрежите за обществена сигурност, подкрепяйки частния бранш и запазвайки финансова непоклатимост и доверие - всичко това е от решаващо значение за запазване живота на хората ", добавя Мюлер, представен в съобщение на Световната банка до медиите.

А съгласно Фабрицио Дзарконе, непрекъснат представител на институцията за ветовната банка за България, Чехия и Словакия, " в този момент повече от всеки път е належащо да се обърне внимание на бедните, защото те са най-уязвимата група от популацията при здравни рецесии и е доста по-вероятно те първи да пострадат от загуба на приходи в следствие от карантината и нарушената икономическа интензивност в страната ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР